Translate

10 Aralık 2013 Salı

Siyasi Düşünce Tarihi - Birinci Bölüm: Konfüçyüs


Siyasi Düşünce Tarihi: Birinci Bölüm




Tarih boyu iktidar-birey ilişkisi konusundaki tartışmalarda en etkili, en belirleyici olmuş siyasi düşünürleri ve görüşleri incelediğimiz dizinin ilk bölümünde Konfüçyüs'ü ele alıyoruz.
2.500 yıl önce yaşayan Konfüçyüs toplumsal ve siyasal reçeteleriyle Çin halkına medeniyetlerinin devamlılığı, kalıcılığı duygusunu verdi.
Ondan bu yana pek az siyaset düşünürünün halklarının siyasi yaşamı üzerinde bu kadar dolaysız ve uzun soluklu bir etkisi oldu

MÖ 551'de doğan Konfüçyüs'ün adı geçti mi, Çin'de bugün bile akan sular durur.


Konfüçyüs heykeliAsil bir ailenin yoksulluk içinde büyüyen çocuğu bir çok alanda çok bilgiliydi: Politika, adetler, şiir, tarih hatta matematik ve okçuluk.

2.500 yıl önce yaşayan Çinli Konfüçyüs'ün düşüncesi, özünde muhafazakar... Geçmişin Altın Çağı'na özlem duyan, siyasi ilişkilerin temelinde toplumda herkesin yerini bilmesi, buna göre davranması gereğinin yattığını ileri süren bir düşünce bu...
Ancak radikal bir potansiyeli de var; çünkü hükümetler, hükümdarlar ve yönetimlerden halklarına hizmet vermelerini, halklarının hayrına yönetim sergilemelerini talep ediyor.
Konfüçyüs toplumsal ve siyasal reçeteleriyle Çin halkına medeniyetlerinin devamlılığı, kalıcılığı duygusunu verdi. Ve ondan bu yana pek az siyaset düşünürünün halklarının siyasi yaşamı üzerinde bu kadar dolaysız ve kalıcı bir etkisi oldu...
Konfüçyüs düşüncesinde kilit unsur ahlaktı. Politika bu ahlaktan yükseliyordu. Konfüçyus'a göre herşeyden önce politikacılar, ciddi biçimde erozyona uğradığını düşündüğü, geleneksel faziletler kümesi olan jen ve li'yi yeniden keşfetmeliydiler..
Yüzlerce yıl boyunca Çin'in tüm bir sivil yönetimi hayat görüşü Konfüçyüs felsefesiyle beslenmiş kişilerden oluştu, 1911 yılında imparatorluğun sona ermesine dek Konfüçyüsçülük Çin devletinin resmi felsefesi haline geldi.

Hayat ve felsefe. ... Hayat Felsefesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen yorum yazarak katkı sağlayınız...