Translate

3 Aralık 2013 Salı

3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü”

 1992 yılında Birleşmiş Milletler aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan etti. Bu kararın ardından BM İnsan Hakları Komisyonu 5 Mart 1993 tarihli ve 1993/29 sayılı bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık gününün “engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla tanınmasını istedi. Ve o günden beri, 3 Aralık “engelliler günü” olarak bilinmektedir.


Engelli haklarının, kazanımları ve yaşam standartlarının geliştirilmesinin önemini için engelli dostlarımızın sorunlarına sahip çıkmak gerekir.


Doğru politikalar ve kalıcı çözümler üretmek, onların mutlu bir yaşam sürmeleri için çaba göstermek, devlet ve toplum olarak en önemli sorumluluklarımızdan biridir.

Engelli yaşamı engellsiz hale getirebilmek için, engelli bireylerin topluma tam uyumlu ve eşit bir şekilde katılımları esas olmalıdır. İş alanı dışında, sporda, sanatta ve daha bir çok alanda ortak yaşam haklarına sahip olmak için, temel hak ihlallerinin sıfıra inmesi gerekmektedir.

Dünya ortalamasının üstünde bir engelli nüfusa sahip olan ülkemizde yaşam standartlarının iyileştirilmesi, eğitim, sağlık, istihdam gibi alanlarda hakları olan hizmetleri alabilmeleri gerekmektedir.


Daha duyarlı bir toplum,doğru politikalarla yapmamız gereken; her bireyin ortak yaşam haklarının farkındalığıyla..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen yorum yazarak katkı sağlayınız...