Translate

16 Kasım 2013 Cumartesi

Yurttaş mısın, Partizan mı?


“Belli bir kesimin hizmetinde olanlar yurttaş değil, partizandır ve bunların adaletine adalet demek de boşunadır. …

“Yöneticiler” denenlere şimdi “yasaların hizmetkarları” adını vermem, yeni bir ad bulmak hevesiyle değil; bir kentin kurtuluşunun ya da yıkılışının her şeyden çokbuna bağlı olduğunu düşünüyorum da ondan.



Çünkü bir devlette yasa güçsüzse ve çiğneniyorsa, bence yıkılış çok yakındır; ama yasa, yöneticilerin üstündeyse ve yöneticiler onun kölesi ise, devlet kurtuluşuna ve nimetlerine kavuşur!


Platon, Yasalar, Kabalcı Yayınları, 1-3.Baskı

13 Kasım 2013 Çarşamba

Halkı okumaya, düşünmeye, sevmeye alıştırmak


"Karanlıkları devirmek ve aydınlık bir çağın kapılarını açmak için en mükemmel silâh: kalem. Sözle, yazıyla kazanılmayacak savaş yok… Kalem sahiplerine düşen ilk vazife: telaş etmemek, öfkelenmemek, kin kışkırtıcısı olmamak.
Halkı okumaya, düşünmeye, sevmeye alıştırmak. Bir kılıcın kazandığı zaferi, başka bir kılıç yok edebilir. Kalemle yapılan fetihler, tarihe mal olur, tarihe, yani ebediyete."

Bu Ülke - Cemil Meriç

11 Kasım 2013 Pazartesi

Gençlik bir kitaptı, Okuduk bitti - Ömer Hayyam

Gençlik bir kitaptı,
Okuduk bitti;
Canım bahar geçti çoktan,
Kış şimdi.
Hani sevincin,
O cıvıl cıvıl kuş?
Nasıl, ne zaman geldi,
Nasıl gitti?

Ömer Hayyam

Bir gün sona geleceksiniz

Hazır olun ya da olmayın, bir gün sona geleceksiniz. O gün geldiğinde Zenginliğiniz, hıncınız kininiz, öfkeleriniz, hayal kırıklarınız, umutlarınız, tutkularınız, planlarınız ve yapmak istediklerinizin hiçbir önemi kalmayacak..

4 Kasım 2013 Pazartesi

Ölüm ve Yaşam


Ölüm de yaşam gibi sıradışı bir şey olmalı. Yaşam bütünsel bir şeydir.
Üzüntü, acı, keder, sevinç, saçma fikirler, sahipleniş, düşmanlık, sevgi, yalnızlığın sefaleti, bütün bunlar yaşamdır. Ölümü anlamak için yaşamın bütününü anlamak, çoğumuzun yaptığı gibi sadece yaşamın bir bölümünü alıp bu bölüm ile yaşamaya çalışmamak zorundayız. Yaşamı tam olarak anladığınızda, ölümü de anlarsınız, çünkü ikisi birbirinden ayrılmaz.

(Londra, 12 Haziran 1962) Krishnamurti

Eylem sonuç vermeli

Girişilen her eylemde üç hususa dikkat etmeliyiz: Birincisi, güdü akla boyun eğmelidir; başka hiçbir şey kişinin yükümlülüklerini bundan daha iyi koruyamaz. İkincisi, ulaşmak istediğimiz hedefin önemini aklımızda tutmalıyız; böylece gerekenden daha fazla ya da daha az dikkat ve çaba göstermemiş oluruz. Üçüncüsü ise özgür bir birey olarak görünüşümüzü ve saygınlığımızı etkileyebilecek her şeyi ölçülü tutmaya dikkat etmeliyiz. En iyi ölçü, evvelce incelediğimiz gibi, doğru olanı uygulamak ve onu asla aşmamaktır. En nihayetinde bu üç husustan en önemlisi güdünün akla boyun eğmesidir.

Çiçero / Düşünceler

Anlamlı ve Özlü Sözler

 “Gelişmiş ülke, fakirlerin bile arabaya bindiği ülke değil, zenginlerin bile otobüse bindiği ülkedir.”Gustave Petro

 ' Gözler, kulaklardan daha iyi tanıktır. 'Herakleitos - Fragmanlar


 ''İnsanlar bir şeyi anlamadıkları anda onu yanlış anlamaya başlarlar. Yanlış anlamaları cehaletlerini gizleme yöntemleridir. ''

Osho


 Kutsal olan gerçekler değil, kişinin kendi gerçeği için çıktığı arayıştır!

3 Kasım 2013 Pazar

Macera nedir?

''Macera nedir? Bu, maceraya nerede başladığınıza bağlıdır. Sizin ülkenizdeki küçük kızlar, çamaşır makinesi ile buzdolabının arasındaki boşluğa gizlenip, etraflarının yeşil yılanlar ve maymunlarla sarılı olduğu bir ormanda olduklarını hayal ederler. Ben ve ablam, yeşil yılanlar ve maymunlarla dolu ormanda bir boşluğa gizlenip, çamaşır makinemiz ve buzdolabımız olduğunu hayal ederdik. '' 

Küçük Arı - Chris Cleave